Oavsett när på året du besöker oss så händer det alltid något på eller helt nära Åsengården!
Skogarna som omger gården tillhör Vildmarksriket, ett område med unik urskog som rymmer naturupplevelser utöver det vanliga. 

10 minuter från Åsengården ligger sagolandet Tomteland där stor som liten får magiska upplevelser i en sagovärld fylld av älvor, troll och livs levande drakar.

Andra spännande Moraupplevelser är Zorn, Vasalopp och Dalahästtillverkning. Mora har också ett stort utbud av mysiga butiker och restauranger. Upptäck också alla byar kring Mora och Siljan.
Där lever fortfarande genuint hantverk, historia och tradition!

Midvinterblot 2022

Missa inte rykande het och färgsprakande Midvinterblotsföreställning. 
Njut den gnistrande showen i tre akter och en läcker trerätters middag tillsammans med vänner och kollegor i Tomtelands sagolika miljö.

I de trollska skogarna utanför Mora, bland snötäckta berg, frusna sjöar och vattenfall ligger Tomtelands sagolika världar som Trollrike, Drakland, Skogstomtebyn, Sagotorget, Huldrans glänta, Tomtens by, Sagotorget med Sagoslottet, Sagoféns paviljong och Häxans hus och andra magiska platser som du hittills bara besökt i sagorna. Här träffar du livs levande drakar, troll, tomtar och andra spännande sagofigurer….

I vår 18 hektar stora teaterpark sker nästan alla upplevelser utomhus runt om i våra sagolika skogar.

Sommar

Sommartider är ljuvliga tider fyllda av evenemang och härliga upplevelser här i hjärtat av Dalarna. 

Sagolandet Tomteland, Tidsresan på Zorns gammelgård och Leksands Sommarland väntar för alla stora och små. För musikälskaren finns bl.a. Dalhalla med konserter i världsklass, Orsayran, konserter på café Nyfiket på Rättviks gammelgård mm.

Här på Åsengården väntar härliga sommarkvällar på uteserveringen, bad i poolen och kanske en match i kubb. Vandringar i skogen till små skogstjärnar, utmed bergskammen och invid vackra myrar och spännande raviner blir också en fin sommarupplevelse. Ta med ryggsäck med matsäck och upplev lugnet.  

Höst

På hösten är utsikten över skogarnas färgprakt fantastisk. Nu väntar skogsvandringar i den friska luften med möjlighet att plocka skogens skatter av bär och svamp. 

I Mora har Tomteland höstlovsöppet, Vasaloppsarenan är öppen året om och Zorngården och muséet liksom Dalahästtillverkningen finns att uppleva.

Marknader och konstutställningar, Falu Gruva, Carl Larsson mm är andra roliga och intressanta upplevelser som finns på nära håll.

Marknader och konstutställningar, Falu Gruva, Carl Larsson mm är upplevelser som finns på nära håll. 

Vinter

Vintertid går skidspåren förbi i skogarna precis utanför Åsengården. Promenader på vintervägarna kring fäboden och läsning framför den öppna brasan väntar. 

På Tomteland finns nu kungen och drottningen av vinter, självaste jultomten, vinterdrakar och vinterälvor tillsammans med de andra sagofigurerna. Julmarknader och julkonserter finns att besöka november till december varje år.

Vasaloppets vinterveckor är ett jätteevenemang som man inte får missa och på Saxviken och Orsasjön finns plogade banor för långfärdsskridskor eller promenader på isen. Vasaloppsarenan har också finfina skidspår och i Gopshus och Orsa Grönklitt finns fina slalombackar.

13596176-kokkaffe (kopia)

Vår

På våren blommar vitsipporna över hela Åsens fäbodar och vandringslederna tinar fram och skogen sjuder av liv och fågelkvitter. Nu är det dags att ta på vandringskängorna igen och ge sig av på nya spännande utfärder i våra vackra skogar.

I Mora med omnejd finns många spännande vårevenemang att ta del av som konstutställningar, modevisningar, konserter mm.

Rättviks marknad och Konst runt Siljan är exempel på evenemang i närheten. Våren kring Siljan är svårslagen.